21 feb. 2011

En Stafsjö maskin i Vitsand - till lokomobil vi fann

Expansion kräver uppoffringar
Under 1970 talet var Ruben Blom mycket aktiv i sin samlargärning. Erövringarna var många och å andra sidan var uppoffringarna av motsvarande omfattning. Huset från 1794, var i det närmaste orört och för normalt folk obeboligt. Med ett löfte om att det skulle byggas om gick mor med på att lämna det moderna huset på Kinnekulle för att temporärt taga detta ryckle i besittning år 1969. När ett temporärt skede upphör till att vara ett permanent tillstånd kan jag inte svara på men det skulle dröja till 1991 innan arbetet påbörjades med renoveringen. Inte på grund av Fars overksamhet utan snarare tvärtom. Hans engagemang på samlarfronten och i viss mån verkstaden tog all kraft och inte förrän han lämnat över ansvaret för verksamheterna till pojkarna orkade han planera och engagera sig i en total renovering av bostaden. Detta var inte så mycket en uppoffring för Far men för vår kära Mor kom det till att bli ett kärleksbevis som få av dagens kvinnor skulle klara.
En bra summering gjorde redaktören för Volvo BM nytt (Irma Söderberg?) en gång när hon konstaterade att visst kommer Ruben att renovera huset som han tänkt och lovat för 12 år sedan men det har bara råkat komma några lokomobiler emellan. (Det blev ytterligare 13 år innan de kunde flytta in)

Ångmaskin i Vitsand och lokomobil i Brattfors
I denna, samlingarnas perspektiv, mycket expansiva period lokaliserades bland annat en lokomobil uppe i Brattfors,Värmland. ( http://rubensmaskinhistoriska.blogspot.se/2012/12/lokomobil-varmland-brattforsdigerberget.html  ) På samma expedition kom vi även att lokalisera en liten ångmaskin liggande i leran under ett vagnslider uppe i Vitsand. Denna maskin kom senare i att identifieras som en lokomobil ångmaskin, eller i alla fall som en möjlig sådan. 

Liggande Stafsjö maskin som möjligen härstammar från en Lokomobil. Modellen
har några säregna drag som gör den synnerligen misstänkt för ändamålet.

Ritning visar lokomobil
Efter att vi hade fått hem den lilla trevliga ångmaskinen var den föremål för en genomgående renovering och först därefter kom vi fram till att den var en möjlig maskin från en gammal Stafsjö lokomobil. Från den tidigare ångmaskinen med droppstativ och kontakterna med Curt Lindström på Stavsjö Bruk hade vi lärt om lokomobilerna i vertikalt utförande. Men i den erhållna katalogen från 1882 finns inget om dessa horisontella modeller så vi kände inte till dem. Men vid lokaliseringen av en ritning från mitten på 1880 talet framgår tydligt att just denna modell av ångmaskin var förekommande som lokomobilmaskin. Och visst det var enkelt att acceptera men det kändes fattigt att inte resten fanns kvar. En Stafsjö lokomobil hade varit just en pärla att ställa till samlingarna men inte denna gång. Att det kunde finnas ståendes någonstans det var inte uteslutet och även om hoppet att finna någon tunnades ut med åren så fick det nytt liv för bara några årsedan. Mer om den fantastiska storyn i ett annat kommande inlägg.

Stafsjö ångmaskinen från Vitsand i Värmland. När vi fann den var den halvt
begravd i sandig lera under ett vagnslider. Tyvärr lokaliserades aldrig
regulatorn varför maskinen i den meningen är okomplett.




Ritningsvy på Stafsjö lokomobil med ångmaskin av den typ vi hittade
 i Vitsand. Denna ritning är från mitten av 1880 talet och visar tydligt att
denna typ av ångmaskin var  monterad som lokomobilmaskin.
  
 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar