8 maj 2012

Målilla 2012 - Motorns dag med lokomobiler på rad

NU är det dags att bocka för i almanackan

Första helgen i Augusti
Nu är det 100 år sedan Munktells i Eskilstuna kunde presentera tre storlekar av de självgående lokomobilerna ur klass K.  K6, K4 och K2. Det  vill vi fira med en sammanstrålning av några av de få som finns bevarade. En uppställning, MUNKTELLS självgångare kommer det att bli.  Minst 3 st, en av varje storlek.

SK2 - Vissefjärda hembygdsförening har  inbjudits att deltaga med sin lilla fina SK2.  Om de kommer att hörsamma denna möjlighet till att marknadsföra sin hembygd genom att  vara med  att skriva nutidshistoria återstår att se. De har inte visat  någon som helst entusiasm. Plan B, är att Rubens tar med den orenoverade SK2 som  förvärvades  i Gustavsbygd strax intill Vissefjärda för ca 40 år sedan.  

SK4 - Munktellsmuseet kommer med fd Kristvalla hembygdsförenings SK4.  Numera skriven i Madesjö Hembygdsförening men deponerad  på Munktellsmuseet i Eskilstuna.  

SK6 - RUBENS, kommer att bidra med SK6an. Hemmahörande i Götene så klart men en gång i historien en smålänning även den.  Ljungbyholm  och Gullabo har varit  den maskinens adress.

En av vardera storleken uppställda på rad har väl inte  setts på så länge att någon minns, kan jag tro. Om  vi lyckas så  blir det  tre  körbara maskiner men om Vissefjärda inte faller in i ledet och släpper upp sin maskin då träder plan B in. Det är att Rubens tar med sin orenoverade SK2 lokomobil som visserligen är likadan som Visserfjärdas men den är ju helt orenoverad och kan ju endast visas i orenoverat skick. Vilket som,  kommer det att bli en historisk syn som bara kan överträffas av att alla de fem kvarvarande Munktells maskinerna eventuellt strålar samman vid ett annat tillfälle en gång i framtiden.

Därför manar vi, kom till Målilla i Augusti, kom och se, och kanske att det blir ännu fler självgångare men med annan stavning. Vår CASE är inte uträknad och Fredrik Zachow är nog sugen på att göra Målilla med sin nyrenoverade Nicholls & Sheppard, så vem vet vilka rekord som sätts vid Målilla i år..


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar